"At se sit barn have det skidt, det præger jo hele familien"
Forældre og pårørende står ofte som projektledere for deres unge, hvor de skal navigere i et komplekst system for at få den rette hjælp til deres barn. I UNIK, hvor vi har erfaring med at støtte både børn og deres familier, ser vi hver dag, hvor vigtigt det er at have fokus på pårørende.
“At se sit barn have det skidt, det præger jo hele familien,”
siger Ginny, en af de mange pårørende, der har fået hjælp gennem UNIK.
Netop dette er sigende i forhold til hvad det vil sige at være pårørende til et barn i mistrivsel. For det er en belastning, der ikke kun påvirker barnet, men skaber en konstant stress for hele familien, siger Heidie Graversen, direktør i UNIK:
“Mange gange som pårørende går man jo fra Herodes til Pilatus hos kommunen - prøver at banke på døren og spørge om hjælp, indtil nogle af de her døre åbner. Er man heldig kommer den unge måske i et 2-årigt Opus-forløb, hvor man lige kan få en puster som familie, men stressen starter jo typisk forfra, når forløbet afsluttes. Og hvad så? Hvad skal der nu ske med mit barn? Hvem griber mit barn nu?”
UNIK kan hjælpe
Netop her kan UNIK træde ind og tilbyde et vigtigt støttepunkt. Vi har drop-in café hver tirsdag aften, hvor vi sammen med vores psykologer skaber et fællesskab for pårørende, hvor de kan dele erfaringer og få støtte. For det at have et fællesskab for andre med børn i mistrivsel betyder rigtig meget, så du har nogle at spejle dig i, siger Dorte, der deltager i UNIKs pårørende fællesskab:
“Nogle gange kan det godt være skræmmende som forælder at skulle mødes med andre forældre, fordi man skal til at forholde sig til alle deres traumatiserende historier. Men når man så kommer og ser, at man bliver genkendt af nogen, som forstår - uden at det er nødvendigt at forklare - så slapper man af. Det er en kæmpe forskel.”
I UNIK tror vi på, at det er helt centralt, at pårørende får muligheden for at spejle sig i andre, som er i samme situation. Det skaber et netværk af forståelse og støtte, som kan være livsændrende i en ellers meget ensom og stressende tid. Dette kan Ginny nikke genkendende til:
“Det gør noget ved én som pårørende – og især også som forælder til et barn, der har det skidt – at man har nogen at snakke med det om. Jeg prøver jo virkelig at anbefale UNIK til alle dem, jeg møder, fordi jeg synes, det er rigtig vigtigt, at de unge og deres pårørende har et sted, som kan hjælpe dem videre.”
1-1 samtale igennem Krifa
Hos UNIK er det ikke kun i fællesskabet du kan finde støtte hvis du er pårørende til et barn i mistrivsel. I vores samarbejde med Krifa tilbyder vi også mulighed for, at pårørende kan få hjælp gennem samtaler med psykologer og psykoterapeuter.
Heidie Graversen har fulgt pårørende igennem mange år, og har set hvor belastende det kan være, at føle sig som projektleder for sit barn:
“Som pårørende skal du hive op i dig selv og gå på arbejde, og når et barn mistrives og hele tiden er under lange udredninger og har haft det rigtig svært med relationer og venskaber, så belastes hele familien.”
Dette perspektiv understreger vigtigheden af, at pårørende også får den nødvendige støtte for at kunne håndtere deres egen stress og bekymringer, så de kan være den bedste mulige støtte for deres børn.
En model der virker
UNIK-modellen har gennem årene vist sig at være en effektiv støtte for de unge mennesker, der er allermest sårbare, og at kunne give pårørende den tryghed, at de unge har et sted, der støtter og hjælper, er det primære, når det handler om, hvordan UNIK sætter ind. Camilla Schou Andersen, forsker, Phd. i UNIK, forklarer:
“UNIK-modellen er jo en model, som i den grad hjælper de unge mennesker, der er allermest sårbare og allermest ude på kanten i vores samfund. Nu har vi igennem de sidste mange år set, hvordan de unge mennesker blomstrer, når det er, at vi giver dem tid, støtte, og den omsorg og kærlighed, de faktisk har brug for.”
Som samfund har vi et ansvar for at sikre, at både børn i mistrivsel og deres pårørende får den nødvendige støtte. Det er ikke kun børnene, der skal have hjælp – hele familien skal hjælpes. Vi i UNIK ser det som vores mission at være den støtte og det fællesskab, som pårørende har brug for i en svær tid.
Er du pårørende og haft et barn i OPUS?